De la lume adunate

Toată viaţa învăţăm.

Uneori informaţia vine de la oameni obişnuiţi dar care s-au lovit de problemă şi au trebuit să se descurce.

De la o astfel de persoană am aflat o reţetă.

Se amestecă:

  • o parte rădacină de ferigă;
  • o parte rădăcină de pătrunjel;
  • o parte coajă sau frunze de agud alb;
  • jumătate din cantitate de usturoi.

Toate acestea se mărunţesc ( eventual se dau pe răzătoare), se pun în apă rece ( cât să le cuprindă plus încă tot atâta apă), se lasă 12 ore şi se administrează dimineaţa pe stomacul gol, îndulcită cu miere. Doza este de 2-3 linguri  la un adult sau 2 linguriţe la copil „mai mărişor” ( tradus – adică trecut de 4 ani).

La ce e bun amestecul?

Are efect antiparazitar datorită ferigii şi  usturoiului ( Eugen Mihăescu povesteşte despre aceasta în „Dicţionarul plantelor de leac”).

Dacă suntem mai atenţi la compoziţie aflăm că :

  • scade glicemia ( Jean Valnet  descrie beneficiile pentru sănătate ale dudului în „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale” )
  • scade tensiunea arterială datorită efectului vasodilatator al usturoiului, fluidizant sanguin şi diuretic al pătrunjelului ( Ovidiu Bojor explică în „Pledoarie  pentru viaţă lungă”
  • îmbunătăţeşte digestia şi absorbţia la nivelul tubului digestiv datorită  proprietăţilor alcalinizante, hepatoprotectoare ale plantelor din reţetă.
  • reduce nivelul colesterolului sanguin

Şi uitaţi cum, informaţiile din cărţile enumerate m-au ajutat să confirm beneficiile leacurilor din natură.

04012013144810feriga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *