10 căi de ameliorare a refluxului gastro-esofagian

 La început se manifestă ca niște eructații ( râgâieli).

Eructația este cauzată adesea de înghițirea de aer. Băuturile gazoase și berea provoacă de asemenea eructații,

Aceia dintre noi care înghit aer odată cu mâncarea ( nemestecat, pe foame, în viteză) și-o fac cu mâna lor.

Combinarea nefericită a alimentelor poate produce fermentația acestora în stomac, cu acumulare de gaze care duc la distensia lui și apariția râgâielii.

Starea de anxietate și diferite afecțiuni gastrice pot determina același efect supărător.

Când se cronicizează, eliminarea aerului din tubul digestiv este însoțită de pirozis ( arsuri la nivelul stomacului și esofagului), halitoză ( respirație urât mirositoare) deoarece orificiul sfincterul esofagian ( valva dintre stomac și esofag),  care ar trebui să se deschidă doar pentru a permite trecerea alimentelor spre stomac, rămâne întredeschis.

Ce putem face?

  1. Conștientizăm prezența aerului :
  • când suntem nervoși înghițim mai des ( salivă aer )  – ceaiul de mușețel, sau de salvie, sau de sunătoare ne ajută să fim mai calmi. Stresul poate cauza o creștere a producției de acid în stomac. Tehnicile de relaxare sau un adaptogen ne poate fi întotdeauna de folos,
  • evitați băuturile carbogazoase
  • nu beți berea (lichidele în general) din cutie sau din sticlă și nici nu beți cu paiul,
  • evitați guma de mestecat,

2. Aveți grijă ce  și cum mâncați:

  • mâncați încet și mestecați complet hrana înainte de a o înghiți. Mâncați numai cu gura închisă. Pentru a nu ajunge atât de înfometați încât să nu ne putem controla masticația, este bine să luăm masa mai des ( cam la 4 ore) și cantități mai mici,
  • evitați alimentele cu conținut mare de aer ca berea, înghețata, sufleurile, omletele, frișca,
  • fructele crude se vor consuma doar cu 30 minute înainte de masă sau la 90 minute după masă,
  • evitați să beți lichide reci în timpul mesei sau imediat după aceea pentru că întrerupeți procesul de digestie iar alimentele vor sta în stomac mai mult decât trebuie și vor începe să fermenteze.
  • dulciurile concentrate și rafinate măresc aciditatea, deci cu cât mai puține, cu atât mai bine
  • laptele poate stimula stomacul să secrete acid,  evitați-l dacă ați observat apariția disconfortului digestiv când îl consumați,
  • condimentele și ardeii iuți pot afecta negativ doar unele persoane, la fel și citricele sau oțetul de mere cu miere. Fiecare dintre noi își poate da seama ce îi face rău și ce nu și poate evita alimentele după consumarea cărora a apărut refluxul gastro – esofagian.
  • cina va fi cu cel puțin 2 ore înainte de culcare,
  • mai puțină cofeină și niciodată pe stomacul gol.

3.  Țineți ieșirea închisă :

  • evitați alimentele care relaxează sfincterul esofagian inferior : ceapa, tomatele, menta, alcoolul

4. Tăiați din consumul de grăsimi – sau ajutați tubul digestiv să le prelucreze pentru a nu deveni nocive – turmericul poate stimula secreția biliară și contribuie la optimizarea digestiei.

5. Spargeți bulele de aer cu antiacide calmante :

6. Tratați disbiozele (dezechilibre ale florei tubului digestiv)  – care îngăduie înmulțirea bacteriilor de tip Helicobacter Pylori sau fungilor sau paraziților folosind, pe lângă tratamentul indicat de medicul specialist gastro-enterolog:

7. Lăsați cureaua mai relaxată – hainele strâmte în dreptul stomacului favorizează regurgitarea conținutului stomacal în esofag

8. Pentru a ridica ceva, îndoiți genunchii în loc să vă aplecați – pentru a evita comprimarea stomacului

9. Verificați medicamentele – medicul dumneavoastră vă poate ”reorganiza” rețeta sau produsele alcalinizante recomandate mai sus vă pot ajuta

10. Nu vă întindeți la orizontală imediat după masă  – gravitația ar putea lucra împotriva dumneavoastră. 20 -30 minute de plimbare în aer liber vor avea efect de reducere a stresului dar și de susținere a digestiei în direcția dorită.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.